Hoe voedsel invloed heeft op de ziel

Eten is meer dan alleen de opname van voedingsstoffen, zoals het gezegde luidt: "Eten en drinken houdt lichaam en geest bij elkaar". De psyche wil ook profiteren van het genot van het voedsel en niet zelden dient de voedselinname als een balsem voor onze ziel. Lees hoe voedsel onze ziel beïnvloedt.

Dus het lichaam regelt honger en verzadiging

Voedselinname wordt bepaald door veel verschillende factoren in ons lichaam. Er zijn fijn-gecontroleerde mechanismen die honger en verzadiging reguleren.

Het middelpunt van de honger en verzadiging ligt in onze middenhersenen, de zogenaamde hypothalamus. Hier worden signalen ontvangen en berichten verwerkt, bijvoorbeeld over de mate van vulling van de maag en over de energiereserves in het lichaam. Bij deze regeling zijn vele boodschappersubstanties betrokken.

Dit complexe reguleringssysteem regelt de voedselinname, zodat we zoveel consumeren als ons lichaam nodig heeft. Verzadiging leidt tot het stoppen van een maaltijd en beschermt ons gewoonlijk tegen te veel eten.

Tevreden en tevreden

Het verzadigingsgevoel na een maaltijd vult ons met voldoening. Als we naar de signalen van ons lichaam luisteren, hebben we meestal een balans tussen energie-inname en consumptie en hoeven we ons geen zorgen te maken over ons lichaamsgewicht.

Als we echter voortdurend onze honger- en verzadigingssignalen horen, kan er een verstoring van de regelgeving zijn. Mensen die vaak diëten gebruiken, proberen vaak de hongersignalen te overwinnen en verliezen de natuurlijke perceptie van honger.

Verleid door eetlust

Naast de informatie die het lichaam verzendt, worden ook externe stimuli in de hypothalamus verwerkt. Visuele indrukken, zoals het zicht en de geur van voedsel, worden overgebracht naar waar de eetlustregulatie plaatsvindt. De regeling van de eetlust speelt een belangrijke rol bij de controle van het lichaamsgewicht. Dit kan ook problemen veroorzaken:

  • Vaak kunnen we niet zeggen of we honger hebben of alleen maar honger hebben.
  • Als we ons te vaak door eetlust laten verleiden, kan de energie-inname snel het verbruik overschrijden en neemt het spek toe.

Van de genoegens van de zintuigen

Eten en drinken stimuleren de zintuigen. Over onze zintuiglijke waarneming is het eten iets aangenaams - vooral natuurlijk door het gevoel voor smaak. Het aangename smelten van teder smeltende chocolade op de tong is slechts een voorbeeld.

De smaakperceptie vindt overwegend op de tong plaats. Ongeveer 7.000 smaakpapillen verschillen in de smaakkwaliteiten zoet, zuur, zout, bitter en umami (= lekker, de smaak van glutamaat).

Sommige smaakvoorkeuren zijn aangeboren

Sommige smaakvoorkeuren en aversies staan ​​al vanaf de wieg bij ons. Zo is de voorkeur voor snoep en de afkeer van zout en bitter voedsel aangeboren.

Al in de baarmoeder begint waarschijnlijk de smaaktraining. Door het dieet van de moeder krijgt de foetus smaakervaringen die zijn latere voorkeuren bepalen. We eten daarom sommige gerechten met speciaal genot, anderen weigerden.

In de kindertijd wordt het leren van een specifiek eetgedrag toegevoegd. Dit wordt beslissend beïnvloed door de familie, maar natuurlijk ook door de eetcultuur van een land. Of we later vrolijk een vers slablad knabbelen of liever frietjes eten die druipen van vet, lijkt al vroeg verankerd te zijn.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter