Vår stål

Vår stål er et begrep som nesten alle vet. Imidlertid vet kun få om andre mulige anvendelser av vårstål. Hva denne stålkvaliteten kan brukes til, hva dens spesielle egenskaper er, og hvilke standarder som gjelder for vårstål, finnes i denne artikkelen.

Hva er vårstål

Det er viktig å vite at den typiske egenskapen til alle vårstål er høyere styrke. Dette skiller vårstål fra andre stål.

styrke i den fysiske forstand

Fysisk er, styrken og sammenbruddsspenning, den kan være delt inn i ulike fasthetstyper:

 • strekkfasthet
 • trykkfasthet
 • trykkfasthet
 • bøyefasthet
 • vridningsstyrke (motstand mot vridning) og
 • skjærstyrke

deles, avhengig av hva slags last fungerer. Det er også mulig å skille mellom om det er en statisk eller en dynamisk belastning. Når det gjelder fjærstål, har ikke alle områder høy styrkeverdier, men bare med hensyn til det såkalte avkastningsforholdet (forholdet mellom utbyttestyrke og strekkstyrke). På alle andre områder kan fjærstål vel ha lavere verdier, avhengig av legeringen.

sammenligning av flyteforhold av fjærstål, for eksempel, har en elastisk grense på omkring 1150 N / mm² og en strekkstyrke 1300-1600 N / mm². Hvis man sammenligner dette med strukturelt stål eller forsterkende stål, er dets verdier betydelig lavere - selv om utbyttestyrken for rebars er generelt bare 500 N / mm².

I praksis betyr dette ganske enkelt at du kan strekke vårstålet veldig langt til det går i stykker eller permanent endrer form.

Andre viktige egenskaper for vårstål

Vårstål kan alltid brukes når det gjelder høyest mulig slitestyrke og stivhet i stål. Vårstål brukes ofte som knivstål på grunn av sine spesielle egenskaper. Fremfor alt er kamp-ferdige boksesverd ofte laget av vårstål.

Årsaken til dette er den vanligvis lave marginale forbrenningen av vårstål. Det ytre laget er derved mykere. For fjærstål blir slik kantbehandling alltid nøye unngått, da det vil påvirke fjæregenskapene og styrken til stålet ved å lage fjærer.

Typiske legeringselementer innenfor fjærstål

Viktige elementer i legeringen omfatter silisium-

 • mangan-krom-molybden

vanadium fjærstål er derfor (avhengig av krominnholdet) mest korrosjonsbestandige høy. Av og til blandes også korrosjonsbestandige fjærstål med nikkel. Den ofte påfølgende spenningsavlastning annealing oppnår en ytterligere forbedring av egenskapene.

Vårbåndsstål

Vårstål blir ofte kaldt rullet som vårbåndsstål. Alternativt kan en varmebehandling finne sted. Den varmebehandlet fjærstål her ha en styrke (strekkstyrke) på bare omtrent 500-640 N / mm², arbeidsherdet stål / mm² har en strekkfasthet fra de fleste 1,100 N stund. I enkelte tilfeller kan det til og med gå opp til 1900 N / mm² for disse stålene.

standarder for fjærstål

For våren stål, er det en rekke standarder som er vant til dette:

 • EN 10151
 • EN 10089
 • EN 10132
 • EN 10092-2
 • DIN EN 10270
tips & triks fjærstål er også tilgjengelig som våren ståltråd, for som i sin tur har sine egne standarder og forskrifter.
Del med venner

Legg igjen din kommentar