Oplosmiddelen voor lijmen

Oplosmiddelen zijn op twee manieren belangrijk voor lijmen. Aan de ene kant zijn er lijmen die oplosmiddelen moeten bevatten om überhaupt te kunnen werken. Aan de andere kant zijn oplosmiddelen vaak ook nodig om lijmresten te verwijderen. We behandelen beide onderstaande onderwerpen.

Verschillende lijmen

De oplosmiddelen voor lijmen gedragen zich op dezelfde manier als de oplosmiddelen om verf te verwijderen. Zij zijn enerzijds nodig om te verdunnen of om een ​​chemische reactie te starten als activator of zelfs lijmresten lossen. Bovendien kunnen talrijke verschillende kleefmiddelen worden onderscheiden:

  • oplosmiddelhoudende lijm
  • oplosmiddelvrije kleefstoffen
  • kunststoflijm
  • metaallijm
  • houtlijmactiviteiten
  • glaslijm

aceton als oplosmiddel voor kunststoflijm

Dit is slechts een kleine selectie van verschillende lijmen. Een goed voorbeeld is aceton: aan de ene kant is aceton een oplosmiddel, maar het wordt ook gebruikt als ingrediënt voor plastic kleefstoffen. Het kan zelfs worden gebruikt om bepaalde lijmen en kunststoffen te verwijderen.

Dus aceton lost diverse kunststoffen zoals polystyreen (ook bekend onder de merknaam styrodur of polystyreen), siliconen en siliconen Kachouk aangrijpt aceton daarentegen niet op. Dus het is met andere oplosmiddelen voor lijmen.

Verknoping en sneldrogend harsen

In het algemeen kan worden gezegd dat je zulke lijmresten weer op te lossen met het oplosmiddel, niet verknopen mee. Dus tweecomponentenlijm, waarbij het oplosmiddel wordt toegevoegd als een verharder om chemisch te reageren met de andere ingrediënten. Dit netwerk tussen lijm en verharder wordt bereikt. Een typisch voorbeeld is een kleefmiddel op basis van epoxyhars.

Vernettende of verdampende oplosmiddelen

U kunt dergelijke lijmen verdunnen, maar alleen als het oplosmiddel later volledig kan verdampen. Als u met epoxylijm wilt lamineren, kan de verdunning niet meer verdampen. Dit verzwakt de structuur van het netwerk. Aan de andere kant zijn er andere harsen waarin de "verharder" de rol van oplosmiddel heeft.

Namelijk om zo snel mogelijk te verdampen, om het uitharden van de lijm te versnellen. Bij dergelijke lijmen moet het mogelijk zijn dat de verharder kan verdampen. Harsen die op deze manier reageren, zijn UP-harsen, dwz polyesterharsen.

oplosmiddelen lijmresten verwijderen van verschillende materialen

Bovendien moet je voorzichtig met oplosmiddelen, als u de omgeving van de hechting rond te verwijderen van lijmresten. Metalen, kunststoffen, etc. - al deze materialen reageren anders op verschillende oplosmiddelen. Zo kan aceton bijvoorbeeld koper aantasten, waardoor er putjes in koper ontstaan.

Tips & Trucs Om de juiste oplosmiddelen te gebruiken, richt u uw aandacht op de ingrediënten van de lijm. Als vuistregel kun je zeggen dat dezelfde of vergelijkbare stoffen altijd kunnen worden opgelost door dezelfde of vergelijkbare stoffen. Met hetzelfde of soortgelijk wordt de chemische samenstelling en structuur bedoeld (koppelingen, enz.).
Deel met vrienden

Laat je reactie achter