Oplosmiddel en Superlijm

Veel lijmen moeten ook oplosmiddelen bevatten. Deze oplosmiddelen zijn meestal verschuldigd voor welke materialen een lijm geschikt is. Maar zelfs de verwijdering van bijvoorbeeld superlijm vindt plaats met oplosmiddel. Alle informatie over oplosmiddelen voor oplosmiddelen en oplosmiddelen is hier samengevat.

Basisdefinitie van oplosmiddelen

Oplosmiddelen worden gebruikt om een ​​bepaalde stof op te lossen. Een van de basiseigenschappen van oplosmiddelen is dat ze andere stoffen oplossen maar niet chemisch reageren met de op te lossen substantie. In eenvoudige bewoordingen bevat een weefsel een rooster, bijvoorbeeld van kristallen, dat het samenhoudt en stolt.

Oplosmiddelen om superlijm snel te laten werken

Daarom worden ook oplosmiddelen gebruikt om kleefstoffen zoals lijm van superlijm te verwerken. Als de lijm nu wordt aangebracht, moet deze uit de container worden verwijderd en worden aangebracht. Superlijm werkt ook op het principe dat het oplosmiddel of de verdunning nu vervluchtigt.

Verschil tussen verharder en oplosmiddel

Hierdoor gaan de opgeloste kristallen weer stollen, de superlijm blijft kleven. Niet te verwarren met deze superlijmen met andere superlijmen of lijmen in het algemeen, die een verharder nodig hebben, bijvoorbeeld een tweecomponentenlijm. Deze oplosmiddelen verdampen geen oplosmiddelen. Integendeel, de gemengde verharder triggert een chemische reactie en de adhesieve moleculen verknopen met elkaar.

Voorbeelden van uitharding door drogen of chemische reactie

Een dergelijk fenomeen kan ook goed worden verklaard in termen van kleuren. Als voorbeeld de volgende twee kleuren:

  • silicaatverf
  • emulsieverven

De emulsieverf wordt gemengd met water als verdunningsmiddel. Wanneer de verf wordt aangebracht, begint de verf te drogen - het oplosmiddelwater verdampt. In het geval van silicaatverf wordt daarentegen een chemisch proces geactiveerd.

Schilder bijvoorbeeld een waterglas op een mineraal pleisterwerk met een chemisch proces waarbij de pleister (de bovenste laag) chemisch wordt gecombineerd met het waterglas. Als deze kleur opnieuw moet worden verwijderd, moet het pleister eraf worden geslagen.

Superlijmen verwijderen met oplosmiddelen

Dit is ook het geval met lijmen en superlijmen. Superlijm, die is geconstrueerd als een ééncomponentproduct, dwz dat het al het oplosmiddel bevat, kan vaak gemakkelijk weer worden opgelost in de latere vaste toestand met oplosmiddelen.

Verdunnen en verwijderen van oplosmiddel

Een typisch organisch oplosmiddel dat kan worden gebruikt om verschillende kleefmiddelen en ook verven op te lossen, is aceton. Afhankelijk van de samenstelling kan aceton verf en vernis oplossen, maar ook lijmen zoals superlijm.

Tips & Trucs Bijzonder belangrijk zijn echter andere mogelijke reacties of eigenschappen. Als superlijm van de huid moet worden verwijderd, moet er rekening mee worden gehouden dat aceton de huid ontvet en verbrosst. Het wordt ook opgenomen door de huid en kan de bloedbaan binnendringen. Daarom moet altijd worden verduidelijkt of een oplosmiddel zoals aceton schadelijk is voor de gezondheid.
Deel met vrienden

Laat je reactie achter