Solderen met een vlam - hoe werkt het?

Hardsolderen en lassen zijn vaak verward. Ook bij solderen wordt een vlam gebruikt, maar de procedure is anders. Hoe het vlamsolderen werkt, welke apparatuur en welke soldeer worden gebruikt en wat moet worden gerespecteerd, leest u in ons artikel.

solderen (solderen) lassen

Tijdens het lassen de beide uiteinden van het werkstuk worden verwarmd zodanig dat zij vloeibaar worden bij het grensvlak en in elkaar. De zogenaamde "solidustemperatuur" van het werkstuk wordt bereikt.

Bij het solderen van vlammen binden de metalen niet rechtstreeks aan elkaar, maar wordt een hardsoldeer gebruikt. Het soldeermateriaal dat reeds in temperatuur vloeibaar is, ligt onder de solidustemperatuur van de metalen en produceert een "samenhangende", zeer duurzame verbinding. Het vlamsolderen wordt gedaan als een hardsolderen van een hiaat of als een hardsoldeer van een gewricht, beide werken een beetje anders.

solderen en solderen

tegenstelling tot de soldering wordt altijd gebruikt in solderen bij temperaturen boven 450 ° C .

materialen voor hardsolderen

  • hardsoldeer flux (verplicht)
  • autogene vlam (bijvoorbeeld lassen)

solderen De soldeerlegering gebruikt (hier, zie het voorbeeld van koper) moet worden aangepast aan de respectievelijke metalen of legeringen. Het smeltpunt moet ver onder de solidustemperatuur van het materiaal liggen. Het kiezen van de juiste soldeer is cruciaal voor het succes van het solderen.

Flux

De gebruikte flux zorgt ervoor dat een vormende oxidelaag op de randen van het materiaal wordt verwijderd. Moet worden toegepast zo dun mogelijk, maar noodzakelijkerwijs overal contact met de metalen randen, waardoor het soldeer het gehele plaats later voldoende kan bevochtigen.

Het zogenaamde effectieve temperatuurbereik van de flux moet hieronder beginnen en moet het smeltpunt van het soldeersel overschrijden.

Oxy-fuel flame

De prestaties van een gewone soldeerbout zijn te laag voor solderen en nog meer voor hardsolderen met vuur. Hier werken we met speciale apparaten. Bij hardsolderen met vlammen is dit een zuurstof-brandstofvlam, zoals bij lassen (hetzelfde apparaat kan worden gebruikt). Aut Een autogene vlam wordt gebruikt met brandstofgaszuurstof of brandstofgaslucht. Om deze reden maakt hardsolderen met vlammen ook deel uit van het gebied van autogene technologie.

belangrijk voor het succes

voorgeschreven spleetbreedte in de spleet solderen moet

  • worden genomen zonder dwarsgroeven dat het soldeer stroom
  • overeenstemming hinderen van werktemperaturen
  • keuze van geschikte soldeer en stromen en naleving effectieve temperatuur (vooral in flux)
  • solderen minder dan drie minuten
  • Tips & TricksFür complex Spaltlötaufgaben je meestal moet bovendien Anwärm essays die gelijkmatig de werkstukrand verwarmen. Hier moet heel voorzichtig worden gewerkt.
Deel met vrienden

Laat je reactie achter