Ikke alt våre tenner liker å spise

Sunt kosthold er avgjørende for tilstanden til tennene våre. Ikke alle vet hva som er bra for tennene, hva er ille, og hvorfor. Her er en oversikt over matvarer som styrker og beskytter tennene våre og om mat, noe som gjør dem syke. Grønnsaker som gulrøtter eller selleri må tygges grundig. Dette masserer tannkjøttet. I tillegg renser den økte salivingen tennene, så vel som interdentalrommene og nøytraliserer store mengder syrer.

Vitaminer av alle slag

Tallrike vitaminer har en positiv effekt på vår tannhelse:

  • Dermed fremmer vitamin A vekst- og fornyelsesprosesser av munnslimhinnen. Det er rikelig med gule grønnsaker, grønne bladgrønnsaker eller frukt.
  • Vitamin C gir kraft til immunsystemet og er foreldre til dentin. Som det også trengs for kollagendannelsen av tannkjøttet, støtter den styrken av tennene. Vitamin C er spesielt rikelig i friske bær og grønnsaker.
  • D-vitamin, "sol vitamin", er ansvarlig for lagring av kalsium og fosfat i beinene. Det har en gunstig effekt på tannvekst og tannherding.

fluorider

De har positiv innvirkning på tannens mineralisering og syrefasthet. I tillegg reduserer de plakkdannelse og hemmer metabolismen av bakterier. Den finnes i salt, belgfrukter og fisk.

Sukkerfri søtsaker

Tannevennlige søtsaker er preget av "tannmannen". Sukkeret har blitt erstattet av sukkerstatninger som aspartam, isomalt, cyklamat, som ikke brytes ned i tannskadelige syrer.

ost

Kombinasjonen av protein kasein og mineraler kalsium og fosfat erstattet i henhold til nye funn av ernæringsvitenskap, mineraler av tannemalje så fort som de tidligere ble oppløst. En sur pH-verdi i munnen er nøytralisert av ost.

Svart og grønn te

Eksperter anbefaler rikelig nytelse av te, for eksempel for å bekjempe dårlig ånde. Den antibakterielle effekten - spesielt av grønn te - deaktiverer bakteriene i munnhulen, noe som forårsaker dårlig ånde. Te inneholder også tanninkatinet. Dette er å gripe inn i metabolismen av karies bakterien Streptococcus mutans og gjør det nesten sulte.

sukker

Sukker er nummer én tannverk. Det gir ideell mat for kariesfremmende bakterier. Disse bakteriene produserer syrer som angriper emaljen. Sukker er tilstede i mange matvarer der det ikke er mistanke om f.eks. B. i ketchup, ferdige sauser eller frukt yoghurt.

Syreholdige drikker og matvarer

Tannens største fiende er syrer som løsner mineraler fra tannoverflaten, og derved forandrer dem og fører til tap av tann hardt vev. Slike syrer går enten inn i munnen direkte gjennom sure matvarer eller drikkevarer, for eksempel i form av sitrusfrukter, fruktjuicer, cola eller eddik.

Klistret sur mat

Særlig dårlig for tennene er klissete matvarer som holder seg i munnhulen i lang tid, for eksempel tørre kjeks, kaker eller kniplinger. Maten omgir bokstavelig talt, og gir en Eldorado for bakterier. Den sterke surheten av eddik angriper tennene.

Del med venner

Legg igjen din kommentar