Ärr - när sår läker

Mindre eller stora skador händer dagligen. Det är olyckor, operationer, brännskador eller vårdslöshet. Något av dessa sår kan bli ett ömma ärr. Orsaken är plausibel: kroppen aktiverar omedelbart en självläkande mekanism vid en skada i syfte att stänga såret. Tyvärr är ärr ofta kvar som ett synligt tecken.

Vad händer om huden är skadad?

Om huden skadas av en yttre påverkan skapas ett sår. Ett sår kan orsakas av en mekanisk skada, t.ex. B. genom att skära, punktera, blåmärken eller bita skador. Men också genom värme som i brännskador eller skällningar; eller kemiskt, t.ex. B. genom kemiska brännskador.

Kroppen svarar på en skada med en rad välkoordinerade steg som syftar till att stänga såret och läka det. En fullständig botemedel är z. B. i interna organ möjligt. För hudssår kan kroppen dock bara reparera. Det resulterande "gapet" stängs först med blodpropp och fylls sedan inifrån med en bindväv - ett ärr bildas.

Egenskaper hos ett ärr

Detta ärr skiljer sig från funktion och utseende från omgivande hud. Ärret är rött först, senare blir det vit och det blir lättare. Hår-, talg- eller svettkörtlar återskapas inte i ärrvävnaden. Ärrvävnaden har mindre elastiska fibrer (kollagen), vilket kan leda till krympning och härdning: ärret kan röra sig inåt.

Ärrvävnaden är också mindre perfuserad, vävnaden innehåller mindre vatten. Välbehandlade kirurgiska sår med släta sårkanter som ligger mycket nära varandra läker vanligtvis snabbt och enkelt. Ärret är väldigt litet och smalt - nästan osynligt.

Problematiska ärr

Men läkning går inte alltid så smidigt. Sår som involverar större områden i huden, eller där ojämna sårskanter skiljer sig mycket, kräver en mycket längre läkningstid. Här fyller också bindväv defekten. Ofta kvarstår en bred, iögonfallande och även kosmetiskt ljuv ärr. Vissa ärr orsakar problem under och efter läkning: de stänger inte ordentligt, blir böjda och hårda, spända. Om det är ett ärr på eller över lederna, kan det skjuta och begränsa rörligheten.

 • Atrofisk ärr
  Såret läker dåligt, bildandet av nya bindvävsfibrer räcker inte. Resultatet är en "nedsänkt" ärr, som ligger under hudnivån.
 • Hypertrofisk ärr
  Det utvecklas kort efter sårläkning eller under sin kurs. Det finns en överproduktion av bindvävsfibrer. Ärret tenderar att bulga, det stiger över den omgivande hudnivån, men är fortfarande i grunden begränsad till det ursprungliga skademärdet. Hypertrofiska ärr kan inträffa, speciellt om såret inte sederas eller sparas eller om en ytterligare infektion uppstår.
 • keloider
  Det utvecklas bara efter en lång tid efter att sårläkning har upphört på grund av den starka överproduktionen av bindvävsfibrer, som alltid prolifererar som cancer saks bortom sårområdet och in i den friska vävnaden. Det påverkar främst ungdomar och unga vuxna i det kvinnliga könet. Även ärr på kroppsdelar som utsätts för stor hudspänning tenderar att keloid. Denna tendens arvs relativt ofta. Vidare är keloider cirka tio gånger vanligare hos personer med färgad hud än hos människor med vit hud.

ärr vård

En ärr hud behöver uppmärksamhet och får inte försummas. Under många år har behandling med salvor (t.ex. Contractubex) visat sig vara värt. Ju tidigare behandlingen startas efter sårets slut, desto mer lovande är behandlingen och resultatet. I ärrterapi är det som sport: endast uthållighet belönas. Men även äldre ärr dra nytta av en effektiv ärrbehandling. Flera gånger om dagen ska ärrgelen appliceras på ärret och försiktigt masseras in i vävnaden. Detta gör vävnaden mjuk och smidig igen, kliar och känslor av spänning tas upp. Friska ärr bör skyddas mot yttre irritation och uttorkning.

 • Friska ärr bör inte utsättas för starka temperaturstimuli i ungefär ett halvår till ett år. Intensiv sol- och UV-strålning, solarium, bastubesök och kallt väder kan negativt påverka den nya, särskilt känsliga vävnaden i dess ärrbildning och störa regenerering av vävnaden. Dessutom kan oönskade förändringar i hudens färg och struktur uppstå. Skydda ärret från solen med en särskilt ljus förberedelse.
 • Undvik snäva eller slipande kläder över ärr hud. Ärrvävnaden är känsligare än frisk hud och kan reagera på sådan irritation med rodnad och härdning.
 • Särskilt ärr som ligger nära benet, z. Vid armbågen, tibia eller fotled.
  Se till att du inte skadar ärrvävnaden igen, t.ex. B. av hårda Schuhränder. Också i sporten av inverkan z. B. En boll en frisk ärr lätt brista. Risken för återhämtning är då ogynnsam, eftersom en redan skadad hud inte kan regenerera så bra.
 • Relativt släta ärr i ansiktet, på nacken eller i décolletéområdet kan uppnås genom en särskild sminkteknik (kamouflage, franska ord för förklädnad). B. täcka för en kväll med kort varsel.
Dela med vänner

Lämna din kommentar