Sjuk på semester?

Med semestern börjar rese tiden. Många tyskare dras in i avståndet: Spanien, Italien och Kroatien, men även långdistansmål som USA och Karibien har stor popularitet. Antalet flygresor fortsätter att öka: allt fler turister når sin destination med flyg. Men vad händer om du får en förkylning strax före start eller har bara haft en operation bakom dig? Om bara nyligen visdomständerna var tvungna att gå ut eller är du kroniskt sjuk? Ska man klättra ett plan alls eller är det för farligt? I allmänhet ska alla som är obekväma eller osäkra konsultera en läkare. Men om du verkligen behöver byta bil beror på tillståndet och svårighetsgraden. Vi förklarar vad du borde göra om inte bara wanderlusten plågar dig.

Resa med förkylning

En mild förkylning betyder vanligtvis inte mycket. Bara tryckbalansen under flygresan är svår att göra med en täppt näsa, så du bör använda en avtagande näspray eller droppe före avgång och landning.

Även tuggummi eller gäsp kan hjälpa. Om trycket inte går bra, hjälper den så kallade Valsalva manöveren att stoppa näsan, spränga kinderna och tryck luften i öronen.

Flyga inte med bihåleinflammation

Riskabelt är det för en korrekt bihåleinflammation. Om slemhinnorna är tungt svullna, kan Eustachian-röret inte öppna, vilket är ansvarigt för tryckutjämningen. Detta resulterar i extremt tryck i örat, vilket är mycket smärtsamt och ofta följt av nedsatt hörsel och svår huvudvärk.

I extrema fall kan blödning i mellanörat och långvarig skada uppstå. Med en fullblåst sinusinfektion bör du bättre undvika flygplan.

Plan trots bronkit eller hosta?

Bronkit eller hosta, å andra sidan, bör inte orsaka stora problem. Den torra luften ombord kan dock leda till hostande passar. Se därför till att du dricker tillräckligt under flygningen för att hålla slemhinnorna fuktiga. Crescent piller kan också ge lättnad.

Öronproblem som semesterstopp?

Vid akut öroninfektion bör du hellre åka bil eller tåg på semester. Återigen är tryckbalansen svår, vilket kan leda till outhärdlig huvudvärk och långvarig skada på trumhinnan.

För mild öronvärk kan en del bomullsull i örat och havsvattennosspray hjälpa.

Ögonproblem vid flygning

På grund av den torra luften har ofta bärare av mjuka kontaktlinser problem med att flyga. Ögonen brinner och linsen känns som en främmande kropp i ögat.

Särskilt för långdistansflyg, borde de därför bättre lägga på glasögon. Om du är vanligt benägen att torka ögonen, sätta ögondroppar med artificiella tårar i ditt bagage.

Tandbehandling före avgång

Det kan vara så trevligt. Under semestern kan du äntligen dra de lidande visdomständerna, flyga sedan på semester och återhämta sig från operationen (OP) i palmen. Om du planerar något liknande föredrar du att resa med bil.

Efter mer allvarliga procedurer som rotkanalbehandlingar, implantat eller dras tänder, tar det tre till fyra veckor innan du kan tvinga ett plan utan tvekan. Annars finns risk för blödning, infektioner och enorm smärta.

Efter en ny fyllning kan gasen i håligheten nedan expandera inom de närmaste 24 timmarna. Detta kan förstärkas genom tryckluftsfluktuationer under flygningen. Med färska fyllningar och akut tandvärk borde du bättra några dagar eller ta smärtstillande ombord.

Gastrointestinala problem med resor

Speciellt på resan, kämpar många semesterfirare ofta med gastrointestinala berättelser. Var det genom okänd mat och dåliga hygieniska förhållanden i landet eller på grund av resesjuka - flyget med en rubbande mage kan vara mycket obehagligt.

Ur medicinsk synpunkt talar emellertid ingenting i princip om flygresor. På grund av de förändrade tryckförhållandena ovanför molnen kan det dock leda till flatulens. Det är bättre att undvika baljväxter, kolsyrade drycker, sallad och färska grönsaker före och under flygningen om du inte vill locka uppmärksamhet åt din granne.

I fall av akut diarré hjälper kapslar med den aktiva ingrediensen loperamid. Känslan av illamående elimineras av ingefära beredningar eller läkemedel som innehåller substansen dimenhydrinat.

trombos

Om du röker, är allvarligt överviktig, tar p-piller eller har åderbråck, ökar risken för venös trombos. På grund av det långa sittandet och den begränsade möjligheten till rörelse i flygplanet, blockeras blodflödet.

Försök att gå upp så ofta som möjligt och ta några steg eller sträcka benen medan du sitter. Kompressionstrumpor ökar blodets flödeshastighet. Se till att du dricker mycket och undviker alkohol.

Flyga efter operationen

Mindre ingrepp och även brutna ben påverkar patientens luftvärdighet vanligen bara kortfattat. Ofta är ett flyg möjligt efter 24 timmar. Du bör dock alltid rådgöra med din läkare efter varje kirurgiskt ingrepp.

Vissa flygbolag har också egna regler om hur länge nyanställda inte får flyga. Efter operationer på ögat eller laserbehandling kan synskärpa minskas och fotosensitiviteten ökar. Men dessa fenomen försvinner snabbt efter landning.

Dela med vänner

Lämna din kommentar