Hur man skapar en grundplan

Om du till exempel köpte ett trädgårdshus eller en carport som ett kit, är det nästan alltid en grundplan som ingår i leveranstillbehören. Men även då kan det vara att de vill planera ytterligare saker som ett avloppsrör, etc. i denna plan. När du bygger sådana byggnader, garage eller fritidshus själv är du själv ansvarig för grundplanen. Ett undantag är hela bostadsbyggnaden, eftersom det kräver beräkningar som ligger i civilingenjörens händer.
Enligt de regionala byggreglerna kan det dock också vara att denna grundplan är en del av dina ansökningsdokument. Var därför försiktig när du planerar.

Steg 1: Planering av yttre dimensioner och bärande grunddelar

Du har redan en fast uppfattning om längd och bredd på din struktur. Samma mått har sin grund. Om du vill bygga murverk på det, måste du planera i murverkets styrka och konsekvent frostbeständiga remsa grundar 80 cm djupt. Detsamma gäller för bärande innerväggar. Alla icke-strukturella komponenter i stiftelsen är planerade som basplatta i armerad betong.

Steg 2: Planering av anslutningar och potentialutjämning

Du behöver redan din plan för sanitetsanläggningen. Avloppsrör som går i fundamentet måste anlända där de behövs med centimeter noggrannhet. En senare korrigering av rörböjningar är inte möjlig.
Varje grund av en byggnad med elsystem kräver en cirkulerande grundbana. Terminalen måste sticka ut från fundamentet där mätskåpet är monterat.
Din grundplan innehåller dock även vatten och elkablar som ska användas senare i utomhusområdet.

Steg 3: Rita din grundplan

Sätt din grundplan på papper. Ett A4-ark är tillräckligt upp till storleken på ett fritidshus etc. Från denna plan måste alla dimensioner av bredd och djup på stödbandsstiftningarna vara synliga. Men registrera även alla nämnda anslutningar och ge dem exakta dimensioner.
Om du behöver grundplanen för en byggnadsapplikation, måste det naturligtvis också innehålla byggarens namn, byggnadsplatsens adress och paketnummer.
Om du lägger grundplanen i praktiken med centimeter precision, ligger det till grund för en stabil byggnad.

Dela med vänner

Lämna din kommentar