folsyre

Folsyre er et vitamin B-familie. Dette vitaminet er nødvendig for prosessene av celledeling og dermed cellens neoformasjon. Kroppen vår danner hele tiden nye celler. Derfor spiller folsyre en avgjørende rolle fra begynnelsen. Folsyre er funnet spesielt i grønne, friske, ukokte grønnsaker. Gravide kvinner har dobbelt så mye behov for dette vitaminet. Nylig er det diskutert bruk av folsyre i tykktarmskreft og forebygging av aterosklerose.

Egenskaper av folsyre

Vitamin folinsyre er svært utsatt for varme, lys og luft. Endringer i matforedling, lagring og feil forberedelse fører til høye tap av folsyre i maten. For eksempel i bearbeidede matvarer vesentlig mindre folsyre enn i ferskt tilberedte matvarer. Av denne grunn kan en ekstra inntak av folsyre anbefales.

Vitamin B12 aktiverer i tillegg folsyre i kroppen. Derfor er vitamin B12 viktig for det nødvendige innholdet av folsyre.

Matvarer med folsyre

Følgende matvarer inneholder folsyre:

  • Kål varianter, mais salat
  • Nøtter (mandler)
  • grønne bladgrønnsaker, spinat
  • Asparges, bananer
  • hele korn
  • gjær
  • hvetekim
  • Lever (biff leveren)

Behovet for folsyre

I dag er det daglige kravet til folsyre knapt dekket av mat. Dette skyldes blant annet at bare ca 25 prosent av folsyre fra dietten er i fri form og kan absorberes via tarmen. Det daglige kravet til folsyre er vanligvis 300 mikrogram.

Gravide kvinner har økt behov for det første. Kvinner med barn og gravide bør, i henhold til de siste funnene, oppfylle deres behov for 550 mikrogram folsyre. Dermed er behovet for celledannelse og celledeling av barnet sikret av dette vitaminet. Folsyre spiller også en avgjørende rolle i å beskytte mot skade på nervesystemet og nevrale rørfeil hos nyfødte.

Alkohol og visse stoffer hemmer bruken av folsyre. Derfor bør tilstrekkelig inntak også vurderes i disse tilfellene.

folinsyre

Mangel på folsyre kan forekomme spesielt hos unge kvinner. Årsaken til dette er graviditet eller økt blodtap under menstruasjon. En folsyremangel manifesterer seg gjennom endringer i blodbildet og fordøyelsesbesværet.

Særlig alvorlige konsekvenser kan være underbud for ungdomsfosteret. Tidlige eller stillbirths, utviklingsforstyrrelser og misdannelser kan være resultatet. Sannsynligheten for en nevralrørsdefekt, også kjent som åpen rygg, øker signifikant i folsyrebrist. Derfor kan folsyre være nødvendig under graviditet. Overdosering med dette vitaminet vil sjelden forårsake bivirkninger eller uønskede symptomer.

Forberedelser med folsyre

For å kunne dekke det daglige behovet for folsyre, er det en mulighet å bruke spesielle preparater som inneholder dette vitaminet. Dette kan være spesielt viktig for kvinner med barn og i svangerskapet. For dette ble et stort antall forskjellige preparater utviklet. Femibion® og Folio® samt Orthomol Natal® er eksempler på kosttilskudd som inneholder folsyre. Preparatene er vanligvis tilgjengelige i kombinasjon med jod og vitamin B12 i tablettform i apoteket.

Det bør bemerkes at en permanent overdose av folsyre kan føre til depresjon eller epileptiske anfall. Derfor anbefaler Federal Institute for Risk Assessment (BfR) en maksimal dose på 200 mikrogram per dag for ekstra inntak av folsyre ved kosttilskudd. For kvinner som vil ha barn og i første trimester av svangerskapet, gjelder en anbefaling på 400 mikrogram per dag.

Del med venner

Legg igjen din kommentar